סגירת תיק על ידי המשטרה- מה עושים?
התלוננת במשטרה, המשטרה או גורם תביעות או פרקליטות סגר את התיק ? הכול בסדר, יש מה לעשות. במאמר זה אסקור את הדרכים להתמודד עם סגירת תיק גורמי המשטרה, התביעה והפרקליטות , בין אם סגירת התיק הייתה לאחר חקירה ובין אם סגירת התיק נעשתה אף ללא חקירה.
פעמים רבות גורמי אכיפת החוק סוגרים תלונות אזרחים ולא תמיד בצדק, כאמור לפעמים אף ללא חקירה. העובדה שהמשטרה או הפרקליטות סוגרת את תיק החקירה ללא כתב אישום אינה סוף פסוק ויש מה לעשות. המשטרה לעיתים סוגרת תיק גם אם התלונה מוצדקת ויש מקום להעמיד לדין את אותו אדם שהתלוננו עליו, חשוב לזכור שערר על סגירת תיק יש להגיש בתוך 60 יום מרגע קבלת ההודעה על סגירת התיק.
הדרכים להגשת ערר כאמור שונים מגורם לגורם:
- פניה לגורם שסגר את התיק, בתחנה קצין החקירות האחראי על חקירת התיק, בדרך כלל בדרגות פקד/רפ”‘ק ביחידות מחוזיות וארציות גורמים ברמות סגן ניצב ומעלה. הערר צריך לכלול את הסיבות שלדעתנו סגירת התיק אינה מוצדקת. במקרים מורכבים יותר כדאי לבקש לצלם את התיק (מותר לכל מתלונן/עו”ד עם ייפוי כוח) וזאת על מנת שנדע לתקוף את סגירת התיק , בערר יש לציין את כל הסיבות העולות כנגד סגירת התיק,
- על החלטת של קצין חקירות ניתן לערור לפרקליט המחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה שמונה למנהל תחום עררים.
- אם התיק נסגר על ידי פרקליט מפרקליטות מחוז או פרקליטות המדינה יש לבחון את עילת הסגירה- חוסר אשמה או או היעדר ראיות מספיקות יש להגיש לפרקליטות המדינה. ערר על תיק שנסגר בנימוק שלא להעמיד לדין בהיעדר עניין לציבור יש להגיש ליועץ המשפטי לממשלה.
- הערר יוגש לגורם המוסמך באמצעות הגורם שקיבל את ההחלטה לסגור את התיק . כלומר עלינו לפנות לגורם שסגר את התיק ואותו גורם יעביר את הערר לגורם המתאים, לדוגמא אם תיק טופל בפרקליטות מחוז תל אביב הוא יועבר על ידי פרקליטות מחוז תל אביב לפרקליטות המדינה ששם יבחנו אם הערר מוצדק.
- יש חשיבות רבה מאוד שערר יוגש על ידי עורך דין אשר יכול למצות את מירב הטיעונים כנגד סגירת תיק, משרדנו כמשרד העוסק בפלילים וכמשרד המנוהל על ידי יוצאי משטרה מכירים את הנהלים ויודעים לשים את הדגש על הטיעונים הנכונים, משרדנו טיפל כבר במקרים רבים של עררים על החלטות סגירה ולא פעם הינענו את יחידות המשטרה לפעולה. היעוץ יינתן אצלנו חינם .